Decizii profesionale mai bune, performanță crescută, activități profesionale care valorifică punctele forte, îmbunătățirea abilităților de relaționare și negociere și în final o calitate crescută a calității vieții – acestea au fost obiectivele activității de consiliere și orientare în carieră, derulate în cadrul proiectului FACT – Formarea angajaților prin consiliere și training.
Grupul țintă al proiectului include 652 de angajați din regiunea Nord-Est(inclusiv PFA și întreprinderi individuale), în special cu nivel scăzut de calificare sau nu, persoane cu vârsta de peste 40 de ani, persoane din mediul rural defavorizat.
Prin intermediul fondurilor europene, în primele 18 luni de implementare a proiectului (începând cu 30.03.2021), 420 de persoane din regiunea Nord-Est au beneficiat de consiliere profesională gratuită. Până la finalul proiectului (29.03.2023), vor mai beneficia de consiliere gratuită 253 de angajați din regiunea Nord-Est. Activitatea a fost realizată de ADV România (unul dintre cei trei parteneri ai proiectului FACT)
22 din cele 420 de persoane consiliate au beneficiat de testare cu baterie de teste CASPER și CAS++ (platformă computerizată de evaluare psihologică).
Componenta de evaluare a capacității de muncă, realizată prin intermediul bateriei de teste CASPER este un instrument de identificare a potențialului de muncă al persoanelor cu dizabilitati și o potrivire cu profilul unui loc de muncă. Rapoartele CASPER ajută la luarea unor decizii acurate în organizații și întreprinderi și scoate în evidență potențialul de muncă.
De ce este utilă consilierea în carieră pentru angajați
Consilierea în carieră poate oferi o ”foaie de parcurs” clară pentru dezvoltarea personală. Astfel, angajatul unei organizații poate vizualiza dezvoltarea carierei și își poate imagina cu usurință un viitor pe termen lung în organizație, ceea ce duce la retenție și loialitate. Pentru angajatori, un alt beneficiu al consilierii în carieră îl reprezintă posibilitatea construirii unui plan de training și o urmărire facilă a evoluției și progreselor înregistrate de angajați.
Ce este consilierea profesională
Alegerea unei cariere și dezvoltarea, în timp, a acesteia, este un proces complex, permanent influențat de interesele, abilitățile, valorile, personalitatea, background-ul și circumstanțele personale. Consilierea în carieră este o modalitate eficientă prin care te poți cunoaște mai bine și, în consecință, poți lua decizii corecte, legate de traseul educațional și profesional. Cunoscută și sub numele de orientare în carieră sau orientare profesională, consilierea se dovedește utilă pentru a ajuta la alegerea, schimbarea sau evoluția într-o carieră.
Consilierea în carieră este văzută ca pe o modalitate de identificare a soluțiilor, în scopul autoafirmării și al îmbunătățirii capacității de a lua decizii.
Cu origini în SUA, astăzi, consilierea profesională este răspândită în toată lumea, fiind considerată drept un program cuprinzător de dezvoltare, cu scopul de a ajuta oamenii să facă alegeri educaționale și ocupaționale informate, care să aibă ca rezultat bunăstarea socială, financiară și emoțională, pe tot parcursul vieții.
Statistica arată că puțin peste 50% dintre oameni sunt mulțumiți de locul lor de muncă, restul fiind convinși că și-au greșit cariera, că munca lor nu le face plăcere și că activitatea desfășurată nu le aduce niciun fel de satisfacție, fiind doar o sursă de venit. Pentru toți aceștia, locul de muncă este o sursă de stres, anxietate sau depresie. Consilierea în carieră, corect și eficient realizată, poate preveni aceste situații.
Când este utilă consilierea pentru cei care sunt deja angajați
În momentele de indecizie profesională, consilierea este utilă pentru identificarea și înțelegerea punctelor forte și ale celor slabe, în ceea ce privește studiile sau profesia actuală.
Pentru cei care au deja un job, consilierea profesională poate crește performanța la locul actual de muncă.
Consilierea în carieră poate face ca tranziția de la un domeniu la altul să fie mai puțin stresantă și mai eficientă și poate oferi un plus de încredere în abilitățile și performanțele proprii.
La fel de bine, consilierea poate ajuta la identificarea obstacolelor din carieră, poate ajuta la schimbarea modelelor de comportament.
Consilierea este foarte utilă celor care nu se pot adapta la un loc de muncă, precum și celor care nu au capacitatea de a gestiona sarcinile de serviciu sau care nu pot depăși eventualele momente de criză, legate de profesie, dar și celor care nu pot păstra un loc de muncă decât pentru intervale scurte, irelevante, de timp.
Cum poți să beneficiezi de consiliere gratuită
În perioada următoare, continuăm să recrutăm persoane care să beneficieze de oportunitățile din proiect – consiliere profesională și cursuri gratuite.
Activitățile sunt destinate angajaților din regiunea Nord-Est, cu varsta cuprinsă între 25 și 64 de ani.
Domeniile din care vom selecta grupul țintă sunt:
- economic
- educație (învățământ preuniversitar și universitar)
- bancar
- turism
- ocupare forța muncă și social
- angajați din mediul rural din regiunea Nord Est
- sanitar
- PF-uri/întreprinderi individuale
Date de contact: anca.prisacaru@alaturidevoi.ro
Pentru persoanele cu dizabilități, oferim gratuit servicii de consiliere și orientare în carieră, la sediul din fundației ADV România, prin intermediul JobDirect – agenție de plasare și asistență la locul de muncă pentru persoanele cu dizabilități.