O nouă vizită de studiu în cadrul proiectului “Parteneriat transfrontalier pentru dezvoltarea antreprenoriatului social”.
În data de 30 august 2021, a fost organizată a doua vizită de studiu dintre cele trei planificate. Scopul vizitei a fost de oferi participanților modele de bune practici de antreprenoriat social.
Reprezentanți ai administrației locale și centrale, lideri civici, profesori și studenți din Republica Moldova, au avut ocazia să descopere modele diverse de întreprinderi sociale, să stea de vorbă cu antreprenori sociali și să înțeleagă ce înseamnă afacere socială, impact social, inovație socială.
Vizita de studiu a fost o oportunitate pentru ADV România de a-și prezenta misiunea, de a ispira schimbări pozitive în comunitate prin inițiative de antreprenoriat social și de a contribui la dezvoltarea ecosistemului de economie socială în regiunea transfrontalieră România – Rep.Moldova.
Programul vizitei a inclus o serie de ședințe și întruniri cu managementul întreprinderilor sociale din județul Iași, în cadrul cărora membrii delegației din Republica Moldova au putut participa la diverse prezentări, în cadrul cărora au fost abordate subiecte ce țin atât de aspectele pozitive a antreprenoriatului social, cât și cele mai importante provocări.
Prima oprire a delegației de la Chișinău a fost chiar la sediul Fundației ADV, unde funcționează trei întreprinderi sociale – UtilDeco, WISE.travel și JobDirect. Printre subiectele puse în discuție s-au numărat și soluțiile de integrare a persoanelor cu dizabilități în economia socială.
Vizita de studiu a continuat la alte două întreprinderi sociale – Flair Scent și „Steps to Future Iași – DACI”.
Întreprinderea socială Flair Scent – atelier de lumânări parfumate, dezvoltată în cadrul Acceleratorului de Întreprinderi Sociale – proiect dezvoltat de ADV România, prin care a fost sprijinită înființarea a 42 de întreprinderi sociale, la nivelul regiunii Nord-Est și la nivel național, în parteneriat cu fonduri-structurale.ro. Întreprinderea socială Flair Scent are atelier de creație înclusiv pentru grupurile vulnerabile și persoanele cu dizabilități și producție lumanări la comanda.
Întreprinderea socială de inserție „Steps to Future Iași – DACI”, care oferă sprijin în educarea, cultivarea, dezvoltarea cunoștințelor și abilităților tinerilor, crescându-le astfel șansele integrării pe piața muncii și totodată, șansa dezvoltării unei cariere în domeniul potrivit. Întreprindere socială de inserție „DACI” caută permanent direcții de orientare și consiliere pentru tinerii defavorizați și vulnerabili, aflați în situații de risc, care doresc să participe la activitățile cultural-educaționale și de orientare profesională, gândite și oferite de centrul nostru interesat, să ajute permanent la identificarea și dezvoltarea punctelor forte ale persoanelor, indiferent cine sunt acestea, la consilierea lor vocațională, la inserția pe piața muncii, acolo unde capacitatea de valorificare a oportunităților în plan personal și profesional este redusă.
Alaturi de Voi Alaturi de Voi
Pe lângă familiarizarea cu sistemele și procesele de administrare a întreprinderilor sociale din statele Uniunii Europene, obiectivul vizitei de studiu a fost și însușirea practicilor pozitive pentru aplicarea unor modele relevante de dezvoltare a întreprinderilor sociale în Republica Moldova.
Împărtășim cu voi doar câteva dintre gâdurile bune și impresiile participanților despre experiența vizitei de studiu
Dumitru Negru
Sunt foarte satisfăcut de această călătorie. Am avut ocazia să aflu multe despre cum lucrează întreprinderile sociale, să găsesc noi cunoștințe și tare m-au impresionat relațiile calde între angajatori și angajați. Sunt cu mult mai entuziasmat în implementarea bunelor practici primite și sper să am posibilitatea de a le realiza cât mai curând, în Moldova. Am rămas foarte încântat, sunt nespus de mulțumit organizatorilor și aș fi foarte bucuros să mai am ocazia de a participa la asemenea evenimente.
Victor Ambroci
Vizita de studiu, pentru mine, a prezentat interes sporit și a fost o provocare în a cunoaște ”istoriile de succes” și afacerile sociale create de oameni care pun mult suflet în a ajuta unele categorii sociale, care, adesea sunt uitate sau mai puțin ajutate de autorități. M-am bucurat mult să văd și să aud direct de la persoanele care au avut curajul de a depăși bariere, stereotipuri și au demonstrat că se poate de inițiat afaceri în timpuri deloc ușoare, în plină pandemie, și de a aduce o rază de lumină în familii unde cuvintele: muncă, angajat, salariu, taxe, impozite, nu au răsunat demult. În final, pot concluziona că expertiza Fundației Alături de Voi România demonstrează încă o dată că SE POATE, iar afacerile sociale au loc și pot concura cu succes alături de afacerile clasice, iar vizita de studiu efectuată la întreprinderile din Iași demonstrează acest fapt. Mulțumiri și aprecieri partenerilor pentru ospitalitate, în special echipei Academiei de Administrare Publică pentru buna organizare!
Victor Ciobanu
Am rămas profund entuziasmat de vizita de studiu, mi-a plăcut ideea celor care au investit și dezvoltă o școală educativă, lucru de care societatea are mare nevoie, dar și fetița cu lumânări mirositoare, de faptul că persoanele pot reveni cu vasul său personal pentru al alimenta din nou și de entuziasmul și plăcerea de a primi grupul nostru. Profunde mulțumiri echipei Academiei de Administrare Publică !
Mihai Vieru
A fost o experiența deosebită cu oameni deosebiți, am rămas frapat de lucrurile frumoase și importate pe care le implementează ADV pentru cei din jur și mai ales pentru persoanele care au nevoi speciale, mulțumesc organizatorilor-echipei Academiei de Administrare Publică pentru dăruirea de sine pentru participanți.
Nicoleta Fiodorov-Ganea
În perioada 30-31 august am avut norocul sa fiu participantă la vizita de studiu în cadrul Proiectului „Parteneriat Transfrontalier social” care a avut loc la Iași. Am fost plăcut surprinsă de echipa ADV, de profesionalismul formatorilor, de susținerea pe care o acordă antreprenorilor. Am vizitat câteva locații ale antreprenorilor, iar acum sunt și mai motivată să aplic și eu la acest program. Dragă echipă ADV și echipa Academiei de Administrare Publică vă mulțumesc mult pentru oportunitatea oferită.
Proiectul „Parteneriat transfrontalier pentru dezvoltarea antreprenoriatului social” este implementat de Fundația ”Alături de Voi” România, în parteneriat cu Academia de Administrare Publică, Chișinău, R. Moldova și Fundația “Ecoul Cernobîlului” – Chișinău, R. Moldova, fiind finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI).
Photo credits: Alex Ratoi