În perioda 5 – 8 iulie, 40 de participanți de pe întreg teritoriul Republicii Modova au participat la sesiunea de formare practică în domeniul antreprenoriatului social. Anterior, partea teoretică a cursului s-a desfășurat în format online, în perioada 24 – 26 mai 2021. Gazda evenimentului nostru – Domnul Oleg Balan, doctor habilitat în drept și rectorul Academiei de Administrare Publică din Chișinău, ne-a pus la dispoziție Sala de festivități a Academiei și s-a asigurat că activitățile noastre pot fi organizate la cel mai înalt nivel.
Bucuria noastră a fost mare pentru că în sfârșit am avut ocazia să ne întâlnim direct cu participanții, să simțim energia unui grup foarte divers de oameni, care s-au reunit în același loc pentru a învăța despre un domeniu nou, despre care s-a vorbit mult în ultima perioadă, care are susținere la nivel internațional și care promite să aducă multe oportunități pentru Rep. Moldova. De organizarea evenimentului s-au ocupat partenerii noștri de proiect de la Academia de Administrare Publică, care au reușit să creeze un context frumos de învățare, cooperare și socializare.
Informații de actualitate despre Programul național pentru dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova 2021-2025
Domnul Vasile Vulpe, Șef Direcția politici economice și mediul de afaceri, la Ministerul Economiei și Infrastructurii Republicii Moldova, ne-a onorat cu prezența în prima zi de curs și ne-a vorbit despre viziunea de țară privind acest sector. Dincolo de informațiile utile privind oportunitățile și prevederile concrete, Domnul Vasile Vulpe a reușit să ne inspire cu un discurs frumos despre originile antreprenoriatului social la nivel internațional, despre beneficiile pentru comunitate, despre motivația în antreprenoriat social. Am avut bucuria să povestim și despre motivația personală de a susține antreprenoriatul social și despre rolul pe care ADV România l-a avut în cristalizarea acestui program în Rep.Moldova.
Idei cu impact social, planuri ambițioase, lideri ai schimbării
Unii dintre participanți au venit la curs cu planuri ambițioase și idei de afaceri sociale care vor aduce mult bine în comunitate. Câțiva participanți au deja mici afaceri, care funcționează în practică ca afaceri sociale, însă nu sunt autorizate ca întreprinderi sociale. Cristina, o participantă din Călărași, ne-a povestit că are o afacere în agricultură și a creat deja locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități.
“Eu nu vad dizabilitatea, ci văd o persoană care împărtășeste munca cu mine și este remunerată pentru ceea ce face”, a menționat Cristina.
Tatiana, reprezentant din partea sectorulu ONG, din Transnistria, s-a înscris la curs dintr-o motivație personală – aceea de a crea oportunități de angajare pentru persoanele cu dizabilități intelectuale. Provenind din sectorul ONG, singura dorință este de a ajuta categoria vulnerabilă cu care lucrează în prezent și este în căutarea de soluții prin care acest ajutor să fie durabil, sustenabil. În acest sens, s-a gândit să înființeze o afacere socială care se va axa pe producția unor obiecte care pot fi confecționate de către persoanele cu dizabilități. Tot pe implicarea în muncă a persoanelor cu dizabilități mizează și Tatiana, inginer în industria textilă. Tatiana intenționează să își valorifice talentul creativ și expertiza în domeniul textil în cadrul propriei afaceri, care va crea în același timp și locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități.
Afacerea socială nu înseamnă doar angajarea persoanelor cu dizablilități
O afacere socială este prietenoasă cu omul, mediul și comunitatea. Însă afacerea socială sau o întreprindere socială nu trebuie să angajeze în mod obligatoriu și persoane cu dizabilități. Afacerile a căror misiune este să rezolve anumite probleme din comunitate sunt sociale și fără să angajeze această categorie de persoane. Elena este profesor în Cahul și în urma vizitei de studiu de la Iași ar vrea să aducă un concept inovator prin care să activeze un spațiu de socializare, studiu și cunoaștere pentru tinerii din Cahul. Atelierele de obiecte de artizanat, centrele de servicii pentru bătrâni, crearea de locuri de muncă pentru femeile din mediul rural, centre servicii medicale diverse, managementul deșeurilor textile sunt alte idei de afaceri care pot avea impact social și pot acoperi nevoi sociale din mediul urban și mai ales din comunitățile rurale ale Moldovei.
Reprezentanți ai instituțiilor publice sunt interesați să sprijine și să dezvolte antreprenoriatul social
La curs au participat și reprezentanți ai autorităților publice locale, adevărați lideri vizionari care au înțeles că pentru Republica Moldova antreprenoriatul social reprezintă o adevărată oportunitate de a construi durabil, de a aduce prosperitatea pentru toți membrii comunității. Unii dintre aceștia au propriile idei de afaceri sociale, alții au venit să învețe cum pot să inspire și să sprijine antreprenorii sociali.
Constantin Cecoi, primarul satului Cărbuna din raionul Ialoveni, a venit la cursul de Antreprenor în Economia Socială ca să afle cum ar putea să pună în aplicare un plan ambițios și de mare impact pentru localitatea sa – înființarea unei stații de biogaz care are rezolva o serie de probleme majore – colectarea gratuită a deșeurilor biodegradabile produse de locuitori și de agenții economici, asigurarea cu iluminat public.
Am aflat că doar 2 kg de deșeuri biodegradabile pe care le-ar furniza locuitorii ar genera 1.3 kW, ceea ce ar însemna 3 nopți cu iluminare stradală - un beneficiu extraordinar pentru toți locuitorii, fără costuri pentru ei, doar implicare din partea lor în ceea ce privește atitudinea responsabilă față de colectarea deșeurilor.
Printre participanți au fost și mai mulți profesori, unii dintre ei au fost în vizita de studiu de la Iași și s-au reîntors în țară cu idei creative, pe care speră să le implementeze din momentul în care vor fi disponibile granturile prin intermediul noului program de suport pentru antreprenoriatul social gestionat de ODIMM.
Elevi, studenți și masteranzi – interesați de antreprenoriat social
Alături de membrii ai autorităților publice locale, profesori, reprezentanți ai ONG-urilor și profesioniști cu experiență vastă în diverse domenii, au participat mai mulți tineri – elevi, studenți, masteranzi. Au venit cu idei creative, cu o energie extraordinară și ne-au impresionat că au ales să își petreacă câteva zile alături de noi, să învețe ceva nou, în condițiile în care sunt deja într-un proces de învățare și au atâtea oportunități de a-și petrece timpul. Pentru noi ei sunt adevărați lideri ai schimbării!
Despre cursul de antreprenoriat social prin cuvintele participanților
Iată câteva gânduri la final de curs:
Acest curs mi-a oferit noi informații din domeniul antreprenoriatului social, îmbunătățit cunoscutele de management in afaceri. Astfel de cursuri sunt necesare pentru mediul de afaceri!
Sunteti minunati si va multumim pentru daruire! sa stiti ca veti fi suportul real si fundamentul antreprenoriatului social din Moldova. Succesul nostru o sa fie meritul vostru!!! E un curs foarte interactiv, care creaza legaturi si partizanat de idei. SUCCES!
In primul rând, respect pentru ceea ce faceți!!! Mulțumesc pentru dorința de a împărți experiența dvs. cu noi, cei din R. Moldova. Pe lîngă informațiile utile, sfaturi, exemple am avut în față o adevărată echipă, un model pentru noi moldovenii, care nu prea conștientizăm că lucrurile frumoase se întâmplă doar dacă le facem împreună. Succes pe viitor și citi mai mulți beneficiari ai serviciilor oferite de ADV!!! – Vlasenco Marina, consilier local.
Lideri ai schimbării
Momente dragi
Alaturi de Voi Alaturi de Voi Alaturi de Voi Alaturi de Voi Alaturi de Voi Alaturi de Voi Alaturi de Voi Alaturi de Voi Alaturi de Voi Alaturi de Voi Alaturi de Voi Alaturi de Voi Alaturi de Voi Alaturi de Voi Alaturi de Voi Alaturi de Voi Alaturi de Voi Alaturi de Voi Alaturi de Voi Alaturi de Voi
📸 Photo credits: Alex Rățoi
Cursul de antreprenoriat social a fost organizat în cadrul proiectului “Parteneriat transfrontalier pentru dezvoltarea antreprenoriatului social”, 2SOFT/1.1/107, implementat de Fundația “Alături de Voi” România, în parteneriat cu Academia de Administrare Publică din Republica Moldova și Fundația “ECOUL Cernobîlului” din Republica Moldova. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, prin intermediul instrumentului European de Vecinătate (ENI).